De kanjers van Siza: dit betekenen ze voor Seepje

Heb je je ooit weleens afgevraagd wie jouw schillen afweegt, de flesjes lavendelolie vult en de webshopbestellingen inpakt? Ons nieuwe teamlid Melanie, communicatie kampioen bij Seepje, is nogal nieuwsgierig aangelegd en ging bij deze kanjers langs. In dit blogje stelt zij hen aan je voor. Hoog tijd, vinden wij… Want zonder hen zou ons product simpelweg niet hetzelfde zijn.

Leestijd: 3 minuten

Een eigen leven, dat wil toch iedereen?

Seepje streeft niet alleen naar positieve impact in Nepal en op ‘t milieu, ook in Nederland willen we een zo groot mogelijke, positieve, sociale impact creëren. Daarom werken we samen met Siza, een sociale werkplaats in Arnhem. Siza helpt mensen met een (mentale of lichamelijke) beperking of chronische ziekte, door bij te dragen aan een betekenisvol leven. Door hen te begeleiden bij het zoeken naar een geschikte woonsituatie en dagbesteding, worden de cliënten zoveel mogelijk in staat gesteld hun eigen leven te leiden.

Dagelijks zijn er 10 tot 15 kanjers bij Siza aan ’t werk voor Seepje. Ze stellen onze schillen-producten samen en pakken de webshopbestellingen in. Hele belangrijke taken, dus! “Het is voor hen volwaardig werk, een verantwoordelijkheid. Ze willen het graag goed doen, maar dat lukt nu eenmaal niet altijd. Zo is het ook een manier om te leren omgaan met nieuwe taken en uitdagingen” vertelt vrijwilliger Paul.

“We kijken naar wat ze wél kunnen”

“Het is echt mooi om met deze mensen samen te werken. We kijken niet naar beperkingen maar naar talenten; wat kan iemand juist wel heel goed? We laten hen dan deze eigenschappen benutten in het werk dat ze doen. Door samen te werken vormen ze een veelzijdig team”, zo vertelt begeleider Hein van Siza. En dat blijkt wel als je een rondje maakt langs de Seepje inpaktafel. Christiaan en Rutger zijn druk bezig met het afwegen van de schillen. Christiaan: “De letters op de weegschaal zijn groot, en met mijn ogen is niks mis, dus kan ik het gemakkelijk lezen. Ik moet tussen de 150 en 154 gram in het zakje doen”, vertelt Christiaan terwijl hij een grote schep met schillen vasthoudt. “Ik doe best wel veel voor Seepje, alleen heb ik nog nooit een pallet ingesealed. Doordat ik in een rolstoel zit, kan ik dat niet. Dat vind ik wel jammer, maar dit werk is ook leuk.”

In een apart kamertje is Tonnie bezig met ‘t stickeren van de flesjes olie. Hij wordt geholpen door Gerhard, die de flesjes olie vult met behulp van een speciale machine. Zodra je de ruimte binnenstapt, komt er een walm van lavendel op je af. “Gelukkig vinden de kanjers die dit werk doen dat helemaal niet erg. Het liefst zitten ze nog met de deur en het raam dicht”, vertelt Hein lachend. Met uiterste precisie en voorzichtigheid plaatst Tonnie de stickers. “Mooi, hè?”, zegt hij trots!

Vrijwilliger Paul zit bij de jongens aan de inpaktafel en helpt mee met het vouwen van de doosjes en het dichtplakken van de zakjes met schillen. “Het is eigenlijk wel grappig als een cliënt voor het eerst voor Seepje aan de slag gaat. Ze snappen er niks van: Wat moet je met die schillen? Dan neem ik ze mee naar de wastafel en wassen we samen onze handen met de schillen. Pas als ze met eigen ogen zien dat er zeep ontstaat, snappen ze waarom ze het werk doen wat ze doen. En als je de producten dan later terugziet in de supermarkt, is dat natuurlijk super gaaf.”

Ook Hans is vandaag bij Siza aan ’t werk. Hij maakt volwaardige Seepje producten door een zakje schillen, een waszakje, de flyer en eventueel een flesje olie in een kartonnen verpakking te doen, en dat terwijl hij maar 10 tot 15 procent zicht heeft! “Hoe ik dat doe? Ik ben zo bekend met de producten dat ik precies voel wat ik in mijn handen heb.” Zelfs het beruchte lipje dat als sluiting dient aan de achterkant van de verpakking is voor Hans geen obstakel: “Anderen zitten daar vaak mee te friemelen, maar ik weet precies wat ik doe.” Nou beste lezer… probeer die maar eens te sluiten met je ogen dicht! Volgens vrijwilliger Paul bewaart Hans zelfs het overzicht van de hele Seepje productie, wat Hans bescheiden bevestigd. “Ik weet precies hoe veel stuks we moeten produceren. Door goed bij te houden hoe veel kratten we vullen, kan ik uitrekenen hoe ver we zijn. Vandaag hebben we ongeveer 600 Seepjes ingepakt”.

Dan zijn er natuurlijk nog de webshopbestellingen die moeten worden ingepakt. Jouw order komt binnen bij Michael, en samen met één van de begeleiders worden de pakketjes gereed gemaakt voor verzending. Door gestructureerd te werken bewaart Michael het overzicht in zijn werkzaamheden. “Een tijdje terug was er een speciale actie bij Seepje, toen was het echt druk! Op een dag moest ik ongeveer 60 pakketten inpakken. Ja, dan gaat er wel ‘ns wat mis maar daar leer ik alleen maar van.”

Kortom, door de samenwerking met Siza draagt Seepje bij aan de ontwikkeling van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In ’t Bonte Jaarverslag van 2016 komt zelfs naar voren dat zij hun werk voor Seepje beoordelen met een 9,3! Genoeg gekletst… wil je onze kanjers direct aan ’t werk zetten? Bestel jouw Seepjes in onze webshop!

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Psst.. deze week 25% korting op Seepje bij Albert Heijn

Schrijf je net als 18.000 Seepje fans in voor onze brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling! Doe je mee?

Ja! Misschien later

Schrijf je net als 18.000 fans in op de Seepje brief en ontvang een handzeepje bij je bestelling. Doe je mee?

[mc4wp_form id=”12110″]

Misschien later

Een brief van Seepje

Schrijf je net als 18.000 fans in en ontvang een handzeepje cadeau bij besteding van €25

[mc4wp_form id=”12110″]